11 priaznivých účinkov (horkej) tmavej čokolády
Čokoláda je jednou z potravín, ktorú keď začíname so zdravým životným štýlom musíme vyradiť. Aj keď čokoládu máme všetci radi, tak vieme, že čokoláda je plná cukru, a nie je ani zdravá, a ani sa z nej nechudne. Obľúbenou náhradou bežnej čokolády plnej cukru je horká, alebo tmavá čokoláda.
Je ale naozaj správne zaradiť do zdravého životného štýlu tmavú čokoládu? Aké sú jej pozitívne a negatívne účinky? Tento článok sa podrobne pozrie na tmavú čokoládu, a zodpovie všetky tvoje otázky, ktoré sa tmavej čokolády týkajú.
Tmavá alebo mliečna čokoláda
Na začiatok sa bude najlepšie pozrieť na to, aký je vlastne rozdiel medzi tmavou čokoládou, a klasickou mliečnou čokoládou. Najzásadnejší rozdiel, ktorý robí tmavú čokoládu lepšou, je to, že obsahuje viac kakaa. Kakao by malo byť hlavnou zložkou čokolády, ale nie vždy tomu tak je. Mliečna čokoláda obsahuje tiež kakao, ale v podstatne nižších množstvách. Namiesto toho v nej nájdeme mlieko, sladidlá a hlavne cukor.
Na základe podielu kakaa v čokoláde sa určuje jej kvalita, čím vyšší podiel kakaa, tým kvalitnejšia čokoláda. Preto aj keď bežná čokoláda je nezdravá, a nemala by sa nachádzať v tvojom jedálničku, tak zato tmavá čokoláda si v ňom môže nájsť svoje miesto.
Ako na tmavú čokoládu?
Áno, tmavá čokoláda je zdravšia ako tá mliečna, ale to neznamená, že by si mal zjesť celú tabuľku čokolády za deň. Táto čokoláda obsahuje stále vysoké množstvo kalórii, a treba byť s jej konzumáciou preto opatrný, obzvlášť v diéte. Správne množstvo tmavej čokolády, ktoré by si mal za deň zjesť, bude pre každého individuálne, no 20-40g denne môže fungovať pre väčšinu ľudí.
Veľmi dôležité je pri výbere a kúpe tmavej čokolády dbať na jej kvalitu. V obchodoch sa dá bežne nájsť označenie horká čokoláda, a pritom podiel kakaa je len 50%. Klasická mliečna čokoláda máva 30% podiel kakaa. Ty by si mal pri kúpe vyberať čokoládu, ktorá má aspoň 70%-ný podiel kakaa. Samozrejme čím vyššie, tým lepšie, za dobrú cenu sa dajú dostať aj čokolády, ktoré majú 85%-ný podiel kakaa. Preto nedaj sa pri výbere oklamať nápisom tmavá, alebo horká čokoláda. Nie vždy to je taká pravda.
Keď budeš hľadať kvalitnú čokoládu, tak sa môžeš stať, že sa stretneš s označením cocoa alebo cacao. Oboje znamenajú to isté, a nemusíš rozmýšľať, ktorý pojem označuje kvalitnejšiu čokoládu.
Tmavá čokoláda alebo kakao
Ešte lepšou náhradou tmavej čokolády je ale samotné kakao. Tmavá čokoláda obsahuje všetky benefity čo aj kakao, ale má pridaný tuk, prípadne trochu cukru. Kakao sa upravuje menej, ako tmavá čokoláda. Tá sa vyrába pražením kakaových bôbov, no a pri pražení sa isté účinné látky zničia, a čokoláda nám ich tak poskytne v nižšom množstve. S kakaom sa takto nenarába, a preto je pre nás lepšie ako tmavá čokoláda.
Teraz sa poďme pozrieť na 11 benefitov, ktoré prináša konzumácia tmavej čokolády:
1. Vysoký obsah minerálov a vlákniny
Prvým z mnohých benefitov tmavej čokolády je fakt, že má vysoký obsah mikroživín. Tabuľka čokolády, ktorá váži 100 gramov, a jej podiel kakaa je 80%, ti dodá takmer celú dennú dávku medi, a mangánu, viac než polovicu dennej dávky železa a horčíku, a k tomu obsahuje ešte draslík, zinok, selén a fosfor. Ako sám vidíš, tak je skôr bohatá na minerály, ako vitamíny. Spolu s vysokým obsahom minerálov, má taktiež vysoký obsah vlákniny, a to až neuveriteľných 11 gramov.
Problémom tu ale je konzumácia 100 gramov čokolády na deň, aby si dosiahol tieto látky. Ak skonzumuješ 100g čokolády, tak prijmeš aj veľmi veľa kalórii, čo nie je dobré. Preto si budeš musieť nájsť aj iné zdroje týchto minerálov a vlákniny, než len horkú čokoládu. V čokoláde sa nachádza aj kofeín, ktorý je tam ale vo veľmi nízkom množstve, a určite ťa nenabudí tak, ako napríklad káva.
2. Veľmi bohatá na antioxidanty
Antioxidanty sú ďalšou látkou, ktorá sa nachádza v tmavej čokoláde. A je ich tam naozaj veľa. Na 100g čokolády sa v nej nachádza 15 mmol (milimolov) antioxidantov. To je značne viac, ako majú napríklad čučoriedky alebo maliny. Antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v tmavej čokoláde znižujú riziko zápalov a zlyhania srdca. A veľa z pozitívnych účinkov čokolády, ktoré budú ešte spomenuté, sú práve vďaka antioxidantom. Čím vyšší obsah kakaa má daná čokoláda, tak tým viac antioxidantov obsahuje. Tmavá čokoláda je ale jedným z najlepších zdrojov antioxidantov na svete.
3. Zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu
Konzumácia tmavej čokolády zabraňuje oxidácii “zlého“ LDL cholesterolu. Keď LDL cholesterol oxiduje, tak to znamená, že reaguje s voľnými radikálmi. Ak sa toto stane, tak sa LDL cholesterol stane reaktívnym, a zároveň schopným poškodiť ostatné tkanivá. Antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v tmavej čokoláde, sa dostanú do krvného prúdu, kde chránia a zabraňujú tomu, aby dochádzalo k tejto oxidácii. Štúdia, ktorá sa týmto zaoberala, došla k rovnakému záveru, a potvrdila, že pri konzumácii kakaa dochádza k zníženiu oxidovaného LDL cholesterolu.
4. Zníženie rizika zlyhania srdca
Tento benefit tmavej čokolády ide dokopy s tým predošlým. Vďaka zabráneniu oxidácii LDL cholesterolu sa znižuje riziko zlyhania srdca. Pre zaujímavosť v experimentálnej štúdii, ktorá pozoroval prepojenie medzi konzumáciou kakaa a znížením rizika zlyhania srdca, došla k šokujúcemu záveru. V štúdii sa nachádzalo takmer 500 starších mužov, a trvala 15 rokov. Zistilo sa, že konzumácia kakaa znížila počas tohto obdobia riziko smrti až o 50%.
5. Zníženie krvného tlaku
Tmavá čokoláda je bohatá aj na flavonoidy, ktoré pomáhajú zvýšiť produkciu oxidu dusnatého. Ten sa využíva napríklad aj v pre-workout prípravkoch, keďže zlepšuje prúdenie krvi. Toto priamo súvisí so znížením krvného tlaku. Funguje to tak, že oxid dusnatý pošle signál do tepien, aby sa uvoľnili. Tým sa zníži odpor proti prúdeniu krvi, čo následne zníži krvný tlak. Štúdie, zaoberajúce sa týmto došli k rôznym záverom. Niektoré zaznamenali mierny účinok na zníženie krvného tlaku, iné nezaznamenali zlepšenie.
6. Pomáha mozgu
Veľmi často sa odporúča konzumovať čokoládu pred skúškami, keďže má údajne zlepšiť funkciu mozgu. Toto je čiastočne pravda, ale nie je to dostatočný dôvod na to, aby sa konzumovala mliečna čokoláda. Keď sa pre skúškami odporúča konzumovať čokoládu, tak je myslená tmavá čokoláda, nie mliečna. Tmavá čokoláda zlepšuje funkciu mozgu. Dokáže znížiť riziko rôznych ochorení mozgu. Okrem toho zlepšuje prúdenie krvi v mozgu. Pre dosiahnutie týchto účinkov je treba konzumovať tmavú čokoládu dlhodobo.
Tak prečo sa potom odporúča jej konzumácia pri učení, pred testmi a skúškami? Áno, čokoláda vie pomôcť zlepšiť aj krátkodobú funkciu mozgu, pred tými skúškami, ale je to pravdepodobne spôsobené práve kofeínom, ktorý sa nachádza v tmavej čokoláde.
7. Ochrana pokožky
Tmavá čokoláda pomáha aj chrániť pokožku pred slnkom. Flavonoidy, ktoré obsahuje tmavá čokoláda, zlepšujú prúdenie krvi, čo následne zlepšuje hydratáciu pokožky. Taktiež zvyšujú množstvo UVB žiarenia, ktoré musí byť prijaté na to, aby došlo k sčervenaniu pokožky.
8. Lepšia nálada
Skvelým benefitom konzumácie tmavej čokolády je zlepšenie nálady. Až päť štúdii potvrdilo, že práve tmavá čokoláda zlepšuje náladu. Konzumácia 50 gramov 70%-nej tmavej čokolády denne, zvýšila neuroplasticitu v mozgu, čo malo za následok zlepšenie nálady. Menším problémom je, že konzumáciou 50 gramov čokolády denne, prijmeš ďalších približne 300 kalórii.
9. Znižuje riziko cukrovky
Možno to bude znieť neuveriteľne, ale tmavá čokoláda znižuje hladinu cukru v krvi, s čím zároveň znižuje riziko cukrovky. Áno, tmavá čokoláda môže znížiť riziko cukrovky. Funguje to tak, že flavonoidy, ktoré sú súčasťou tmavej čokolády, znižujú oxidačný stres, ktorý je hlavnou príčinou rezistencie voči inzulínu. Zlepšením citlivosti tela na inzulín, sa zníži rezistencia, a tým sa zníži riziko cukrovky. Isté štúdie už tiež potvrdili priaznivý účinok tmavej čokolády na zníženie rizika cukrovky.
10. Chudnutie
Jedenie čokolády určite neznie ako tá správna cesta k schudnutiu, ale tmavá čokoláda je trochu iná. Výskum tvrdí, že tmavá čokoláda môže pomôcť s kontrolovaním chute do jedla, a to sa priamo viaže na chudnutie. Je možné, že tmavá čokoláda spustí hormóny, ktoré vyšlú signál do mozgu a odkážu, že si už plný. Samozrejme pokiaľ zješ veľké množstvo tmavej čokolády, tak určite neschudneš, ale priberieš. Pokiaľ ju však budeš užívať v malých množstvách, tak je šanca, že pomôže pri redukcii váhy.
11. Skvelá chuť
Určite nie posledným benefitom čokolády je jej chuť. Niekomu nemusí prísť tmavá čokoláda ako chutná, a už vôbec nie v porovnaní s mliečnou čokoládou. Pokiaľ však začneš žiť zdravý životný štýl, a čokoládu vyradíš, tak po čase zistíš, aká skvelá je tmavá čokoláda. Keď objavíš čaro tmavej čokolády, tak inú už nebudeš chcieť viac. Len si daj pozor, lebo aj tmavá čokoláda má veľmi vysoký obsah kalórii, a z nich sa priberá.
Záver
Ako vidíš, tak tvrdenie, že čokoláda je zlá nemusí byť vôbec pravda. Stačí si len zvoliť tú pravú čokoládu, ktorá má vysoký podiel kakaa, a z nezdravej čokolády sa stane zdravá. Je to ale stále čokoláda, a počas chudnutia treba byť aj s ňou veľmi opatrný. Je to však skvelá potravina, ktorá jednoznačne má svoje miesto v zdravom životnom štýle. Má veľké množstvo benefitov pre telo, a pritom stačí len malá dávka denne. Pevne verím, že ťa nemusím viac presviedčať, aby si si aj ty dal kvalitnú tmavú čokoládu, a získal všetky jej priaznivé účinky.